4 redenen om op workation te gaan

Meike Cremers
Meike Cremers
Meike Cremers | Blog | 5 min leestijd | 24 oktober 2022
Blog | 5 min leestijd | 24 oktober 2022

Na geinfluenced te zijn door mijn collega Kristianne, vertrok ook ik dit najaar naar het buitenland voor een workation! De afgelopen jaren waren qua reizen niet veel soeps. De rondreis door Canada werd gecoronacanceled - de vervanging was een regenachtig weekje kamperen in Duitsland. De befaamde ‘babymoon’ naar de zon werd een midweek Friesland en voor de eerste zomervakantie met een newborn kozen we voor veilig: een huisje in Kijkduin. Hartstikke leuk allemaal, maar op een gegeven moment had ik wel behoefte aan een beetje avontuur. Iets van de wereld zien, dingen beleven. Dus toen Partout mij de kans gaf om voor vijf weken naar Spanje te gaan, greep ik die kans natuurlijk met beide handen aan! 

Workation met het hele gezin 

Binnen Partout is de workation inmiddels een begrip, maar bij veel andere werkgevers is het nog een relatief onbekend fenomeen. Voor mijn workation kon mijn gezin natuurlijk niet achterblijven en dus moest ook mijn partner onze plannen pitchen bij zijn werkgever. En met succes! Half september konden we met zijn drieën afreizen naar het zonnige Spanje. We kozen voor Valencia, dat een hele fijne combinatie biedt van stad en strand. Op workation met een één-jarige betekent wel wat extra denkwerk. Zo kozen we bewust voor een appartement met aparte studeerkamer waar we rustig konden werken, en verdeelden we de werkweek onderling zodat de een kon werken als de ander met onze dreumes in de weer was. 

4 redenen om op workation te gaan 

De vijf weken vlogen voorbij! We genoten van de zon, het strand, het lekkere eten en van ons gezin. Na een fijne zomer in Nederland plakten we er nog eens vijf weken zomer in Valencia achteraan, heerlijk! Ook het werken vanuit het buitenland ging prima. Ik was al gewend aan thuiswerken dus met een goede werkplek en een steady internetverbinding kon ik ook vanuit Spanje prima vooruit. En er waren meer voordelen, de belangrijkste heb ik voor je op een rijtje gezet: 

1. Kans om langere tijd in het buitenland te verblijven zonder meteen een sabbatical op te nemen

Als je naar het buitenland wil dan ben je toch al snel gebonden aan zo’n 3 weken aan vakantiedagen. Een workation geeft je de kans om langere tijd naar het buitenland te gaan zonder meteen onbetaald verlof op te nemen. Je kunt je vakantiedagen tenslotte over meerdere weken uitspreiden als je vanuit het buitenland parttime werkt. Het was heel leuk om een andere stad voor korte tijd je ‘thuis’ te maken.  

2. Sneller afschakelen van werk naar privé 

Ik merkte tijdens mijn workation dat ik veel makkelijker en sneller kon switchen van werkmodus naar privé-modus. Aan het eind van de werkdag loop je naar het strand en hup, je bent meteen weer in vakantiestemming. Ook mijn vrije dagen en het weekend voelden als vakantie, waardoor ik op werkdagen ook weer volledig opgeladen achter mijn laptop kroop. Dit is iets wat ik thuis in Nederland wil proberen vast te houden: na het werk en op vrije dagen er lekker op uit trekken om zo ’t batterijtje weer op te laden.  

3. Minder harde overgang van vakantie naar werk 

Nog een voordeel van workation: de overgang van vakantie naar werk is niet zo groot. Normaal gesproken ben je er 3 weken tussenuit en eerlijk is eerlijk, het is dan echt even schakelen als je weer moet gaan werken. Nu begon ik na twee weken vakantie eerst met 2 dagen per week remote werken, de rest van de dagen genoot ik nog van mijn vrije tijd. Toen we eenmaal thuis waren ging ik moeiteloos door met de normale werkweek: de volle inbox was allang weggewerkt, projecten weer opgestart en ik zat er alweer helemaal in.  

4. Flexibel en remote werken werkt echt! 

Iets wat ik thuis minder deed als tijdens mijn workation: flexibel werken. Als je in Valencia zit dan wil je daar natuurlijk zoveel mogelijk van genieten. En dus zat ik vaak al om 7.30u achter mijn laptop, zodat ik rond 16.00 - 16.30u richting strand kon. Lunchen deed ik zo af en toe in een leuk cafeetje in de buurt. Laptop mee want werken kun je in principe overal! 

Workation bij Partout 

Al met al was mijn eerste workation een succes! Ik besef me dat ik in mijn handjes mag wrijven met een baan en een werkgever waarbij het mogelijk is om dit te doen. We kijken dan ook al voorzichtig vooruit naar volgend jaar. Dus mocht je nog goede tips hebben voor leuke workation-bestemmingen, let me know! En zou je zelf ook wel eens op workation willen? Check dan eens onze vacatures

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Neem direct contact op

Altijd open voor contact

Je kunt Jeroen Valkenburg altijd whatsappen of bellen via 06 535 870 19, ook 's avonds of in het weekend. Hij is onze digital strategy consultant en hoort graag van je.

Loop voorop, volg ons

Voor nieuws, updates en insider tips volg je ons op social media.

Kom ons bezoeken in Eindhoven

Vonderweg 22 (2e verdieping)
5616 RM Eindhoven
T +31 (0)40 285 15 25
hallo@partout.nl

we open digital