Wat is Google Gemini en waarom is het belangrijk voor SEO?

Evie van Rooij
Evie van Rooij
Evie van Rooij | Blog | 15 min leestijd | 28 juni 2024
Blog | 15 min leestijd | 28 juni 2024

Google Gemini is de nieuwste AI van Google, ontworpen om de manier waarop we online zoeken te veranderen. Deze slimme AI maakt gebruik van de nieuwste technologieën om zoekresultaten nog relevanter en gebruiksvriendelijker te maken. Voor SEO-specialisten betekent dit dat de spelregels veranderen en dat het essentieel is om bij te blijven met deze ontwikkelingen. Het is een spannende tijd vol nieuwe kansen!

Wat is Google Gemini?

Google Gemini is een geavanceerde AI die machine learning en deep learning gebruikt om zoekresultaten te verbeteren. In vergelijking met eerdere AI's van Google, zoals BERT, BARD en RankBrain, zou Gemini diepere inzichten moeten bieden en complexere zoekopdrachten beter moeten begrijpen. Daarvoor is Gemini getraind met beelden, geluiden, video's en tekst, hierdoor zou het sterker moeten zijn in het verwerken van al deze soorten data. Waardoor zoekresultaten rijker en relevanter moeten worden.

Vergeleken met andere AI-software, zoals ChatGPT en DALL-E, onderscheidt Gemini zich door de integratie met Google's zoekmachine, vergelijkbaar met CoPilot van Microsoft Bing. Dit betekent dat het niet alleen tekst kan genereren en analyseren, maar ook direct invloed heeft op de zoekresultaten. Hierdoor kunnen zoekopdrachten persoonlijker en relevanter worden. Dit biedt ons de mogelijkheid om zoekopdrachten op een veel dieper niveau te begrijpen en te optimaliseren.

Veranderingen in online zoeken door Google Gemini

Met de introductie van Google Gemini kunnen zoekresultaten, maar vooral de visualisatie hiervan drastisch veranderen. Google wil niet alleen de zoekresultaten verbeteren, maar ook de gebruikerservaring met relevantere en contextueel rijkere antwoorden. Gemini’s geavanceerde algoritmes moeten zorgen voor een diepere interpretatie van zoektermen, wat kan leiden tot nauwkeurigere en gepersonaliseerde zoekresultaten. Dit betekent dat de zoekresultaten beter aan moeten sluiten bij de intenties van de gebruiker, waardoor de gebruikerservaring aanzienlijk zou moeten verbeteren.

SEO-specialisten moeten zich voorbereiden op een nog grotere verschuiving naar semantisch zoeken, waarbij de context en betekenis van zoekopdrachten centraal staan. Multimodaal zoeken, waarbij tekst, beeld en audio gecombineerd worden, wordt steeds belangrijker. Dit betekent dat naast geschreven content ook visuele en gesproken content standaard moeten worden opgenomen in je SEO-strategie. Deze manier van zoeken biedt een rijkere en completere zoekervaring voor gebruikers.

Google Gemini en Google Search Generative Experience (SGE)

Google Gemini en Google Search Generative Experience (SGE) werken hand in hand om de zoekervaring te verbeteren. SGE is een geavanceerde zoekinterface die gebruikmaakt van generatieve AI om gebruikers uitgebreide en contextuele antwoorden te geven op hun zoekopdrachten. Gemini, met zijn vermogen om data van verschillende soorten te verwerken en te begrijpen, is de drijvende kracht achter deze interface.

Dit betekent dat gebruikers niet alleen snelle antwoorden krijgen, maar ook aanvullende vragen kunnen stellen om extra uitgebreide en gedetailleerde informatie te krijgen. Voor SEO-specialisten betekent dit dat de optimalisatie zich moet richten op het leveren van hoogwaardige, contextuele content die alle soorten media omvat. Het verband tussen Gemini en SGE toont aan hoe belangrijk het is om voorbereid te zijn op een multimodale toekomst van zoeken, waarin geschreven content, beeld en geluid allemaal een rol spelen in het voldoen aan de behoeften van gebruikers.

Maar niet alleen deze combinatie van verschillende typen content maakt het toekomstige SEO-landschap uitdagend. Met Google Gemini wordt het ook makkelijker om content van verschillende type kanalen in Google’s SGE interface te verwerken. Zo wordt het in de toekomst ook makkelijker om met bijvoorbeeld TikTok en YouTube content in de antwoorden van Google terecht te komen. Tijd om je Search-Strategie op 360 te zetten en niet enkel voor Google te optimaliseren.

Google SGE voorbeeld
Google SGE voorbeeld

Wat kunnen SEO-specialisten verwachten?

Korte termijn veranderingen

In de nabije toekomst zullen we veranderingen zien in de manier waarop zoekresultaten worden getoond. SERP-layouts zullen evolueren met meer nadruk op featured results en rijke zoekresultaten. SEO-specialisten moeten hun content optimaliseren voor volledige zoekopdrachten en vraagstukken, in plaats van alleen op losse zoektermen. Het is belangrijk dat Google alle relevante informatie voor een zoekopdracht bij jou kan vinden, of dit nu gaat om geschreven content, audio, video of beeld.

Lange termijn veranderingen

Op de lange termijn kunnen we een toename in gepersonaliseerde zoekresultaten verwachten. Elk type zoekopdracht wordt nóg persoonlijker dan nu al het geval is. Niet langer zal slechts 15% van de zoekopdrachten nieuw zijn voor Google, dit percentage zal nog veel groter worden. Voor Google is het daarom belangrijk om content goed te begrijpen, en voor jou als SEO-specialist dus om content begrijpelijk te maken. Onder andere door de juiste context toe te voegen, goed gebruik te maken van verschillende typen content, kanalen en informatie-opmaak zoals structured data. Nog belangrijker wordt het om een échte expert te zijn binnen jouw vakgebied. Je moet antwoord kunnen geven op álle vragen rondom jouw product, dienst of branche. Zodat Google alle informatie bij jou kan ophalen.

Voorbereiding voor SEO-specialisten

SEO-specialisten moeten hun strategieën aanpassen om beter aan te sluiten bij deze nieuwe manier van zoeken. Dit betekent een focus op contextuele en diepgaande content die waarde en antwoorden biedt aan gebruikers. Zorg ervoor dat je content multimodaal is, voor alle (owned) kanalen geoptimaliseerd is en écht antwoord geeft op alle vragen die je bezoeker nodig heeft om jouw product, dienst of branche te begrijpen.

Hier zijn enkele belangrijke stappen die je kunt nemen om je voor te bereiden:

  • Zorg voor goed bereikbare content door een goede gebruikerservaring neer te zetten. O.a. door stabiele core web vitals en een snelle laadtijd.
  • Maak gebruik van een responsive design, zodat je website goed werkt op alle apparaten.
  • Ontwikkel gebruiksvriendelijke webpagina’s voor alle soorten content en apparaten.
  • Creëer uitgebreide, contextuele content die antwoorden biedt op zoekvragen en ondersteund wordt door afbeeldingen, video's en audio.
  • Zorg voor duidelijke content die geschikt is voor conversationele zoekopdrachten, zowel gesproken als getypt.
  • Gebruik zoekwoorden om de thema’s te bepalen, maar ga verder door belangrijke thema’s volledig uit te werken.
  • Maak gebruik van structured data om je informatie zo goed mogelijk te markeren voor Gemini.
  • Beperk je niet alleen tot SEO voor Google, maar richt je Search strategie 360 in, zodat je voor alle owned kanalen optimaliseert.

Hoe wij ons voorbereiden op Gemini

Bij Partout zijn we al een tijdje bezig met de voorbereidingen voor Google Gemini. Onze SEO-aanpak richt zich op het creëren van uitgebreide content rondom belangrijke zoekthema’s en cross-platform analyses en plannen, Search 360 noemen we dat. Zo kan Gemini informatie van alle plekken en kanalen halen doordat de informatie als entities met elkaar verbonden is. Denk daarbij aan SEO voor Google, maar ook voor bijv. TikTok, LinkedIn en YouTube. We zijn klaar voor het multimodale karakter van Search en zorgen ervoor dat onze klanten optimaal voorbereid zijn op deze nieuwe zoekervaring.

Vooruitblik op de toekomst van SEO

De impact van Google Gemini op de toekomst van SEO kan groot zijn. Het is belangrijk om als SEO-specialist proactief te blijven en je aan te passen aan de veranderingen. Door onze brede Search-aanpak verwachten wij, en dus ook onze klanten, klaar te zijn voor de veranderingen die Google voor ons in petto heeft. Wij focussen ons op de juiste elementen en zorgen ervoor dat deze tot in detail zijn uitgewerkt. Zo zorgen wij voor een goede online zichtbaarheid, nu en in de toekomst.

Maak je bedrijf klaar voor de toekomst

Benieuwd hoe jouw bedrijf zich kan voorbereiden op de veranderingen door Google Gemini? Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek. Onze SEO-experts staan klaar om jouw vragen te beantwoorden en samen de eerste stap te zetten naar langdurig succes.

Met deze inzichten kun je je SEO-strategie aanpassen en voorbereid zijn op de toekomst van SEO. Laten we samen de mogelijkheden van Google Gemini verkennen en de online zichtbaarheid van jouw bedrijf naar het volgende niveau tillen.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Neem direct contact op

Altijd open voor contact

Je kunt Jeroen Valkenburg altijd whatsappen of bellen via 06 535 870 19, ook 's avonds of in het weekend. Hij is onze digital strategy consultant en hoort graag van je.

Loop voorop, volg ons

Voor nieuws, updates en insider tips volg je ons op social media.

Kom ons bezoeken in Eindhoven

Vonderweg 22 (2e verdieping)
5616 RM Eindhoven
T +31 (0)40 285 15 25
hallo@partout.nl

we open digital