Afbeeldingen en video’s maken met behulp van AI? Wij vertellen hoe je dit doet!

Robert Brans
Robert Brans
Robert Brans | Blog | 5 min leestijd | 22 september 2023
Blog | 5 min leestijd | 22 september 2023

Afbeeldingen en video’s maken met behulp van AI (artificiële intelligentie)? Wij zijn fan! Met behulp van Generative AI zijn er verschillende tools die het mogelijk maken om de juiste content te maken voor campagnes. Als je weet hoe je de tools goed moet gebruiken, is het een efficiënte en relatief goedkope manier van contentcreatie. In dit blog leggen we uit hoe je AI-tools kunt inzetten voor het genereren van geschikte afbeeldingen en video's.  

Generative AI voor afbeeldingen 

Afbeeldingen voor een website of campagne; hoe maak je die? Tot voor kort waren daar 2 veel voorkomende opties voor: foto’s laten maken óf stockbeelden gebruiken. Beiden opties hebben hun eigen voor- en nadelen.  

Een fotoshoot regelen kost een hoop tijd, geld en planning, maar levert wel unieke beelden op die goed aansluiten bij je merk of campagne. Stockfotografie kost wat minder tijd en geld, maar het zoeken naar een geschikt beeld is lastig. Stockfotografie sluit zelden perfect aan bij je merk of beoogde campagne, heeft vaak die typische ‘stock-uitstraling’ en de aangekochte beelden moeten vaak bewerkt worden. 

Sinds kort is er ook een derde manier om afbeeldingen te maken. Door de opkomst van AI en de visuele toepassing daarvan, kun je door het geven van (tekst)opdrachten een AI-systeem afbeelding laten maken. Deze manier van contentcreatie met behulp van AI noemen we Generative AI. 

Maar; wat is Generative AI precies? Generative AI is een computer-model/software dat op basis van training heeft geleerd om volgens bepaalde regels zelf unieke nieuwe content te creëren.

Generative AI voor afbeeldingen?! Hoe werkt dat? 

Er zijn inmiddels verschillende generative AI-systemen. De bekendste ken je misschien wel; ChatGPT; een AI-systeem gebaseerd (en getraind) op taalmodellen en dus teksten schrijft op basis van jouw opdracht. Maar er zijn ook AI-systemen die programmeercodes maken (programeercode is ook een vorm van taal), audio en muziek creëren, afbeeldingen genereren of zelfs video’s kunnen maken!

Het basisprincipe van elke tool is hetzelfde: met een zogeheten ‘prompt’ (tekstuele opdracht/omschrijving) geef je aan wat voor afbeelding de AI-tool moet genereren. De tool maakt vervolgens op basis van je promt een beeld. Voor het genereren van afbeeldingen kan je de volgende AI-tools gebruiken: Dall-E, Dream, Craiyon of Midjourney.  

Welke tool? 

Maar welke tool kan je dan het beste gebruiken? En waarom? Daar is helaas nog geen eenduidig antwoord op te geven. Omdat het AI-landschap nog volop in ontwikkeling is en deze ontwikkelingen erg snel gaan is het erg lastig om een de beste generative AI-tool voor afbeeldingen aan te wijzen. Dall-E is van de makers van ChatGPT (OpenAI) en ook de bekendste en meest gebruikte tool op dit moment. Wij zijn echter meer fan van Midjourney omdat deze tool hogere kwaliteit beelden maakt en bovendien sneller werkt.

AI gegenereerde beelden in de praktijk 

We hebben voor een aantal projecten gebruik gemaakt van AI-afbeeldingen. Vooral in de opstartfase van projecten, voor het visualiseren van concepten en schetsten, is het ideaal om snel een bepaald beeld of sfeer neer te zetten met behulp van een AI-beeld. Hierbij hoeft de output niet perfect te zijn en aangezien AI-generators nog wel eens foutjes maken (handen, gezichten en menselijke verhoudingen blijven toch erg moeilijk), is dit voor een snelle schets niet erg. 

Recentelijk hebben we voor een campagne van een klant (installateurs van zonnepanelen) Midjourney gebruikt om een key-visual voor de campagne te realiseren. Zelf fotograferen was op korte termijn niet mogelijk en tevens te duur. Het gebruik van stockfotografie was niet mogelijk omdat o.a. de kleding van de installateurs op de afbeelding aan hele specifieke eisen moesten voldoen. Hieronder leggen we uit hoe we Midjourney hebben gebruikt en hoe we uiteindelijk de perfecte afbeeldingen hebben gegeneerd. 

Werkwijze in Midjourney 

Het belangrijkste en tevens moeilijkste onderdeel van afbeeldingen maken met een AI-tool is het bedenken en uitwerken van de juiste tekstopdracht. Je moet namelijk zo exact mogelijk omschrijven wat er te zien moet zijn. Om een voorbeeld te geven; met de volgende omschrijving, werden onderstaande afbeeldingen gemaakt: 

“3 workmen solar panel installer with yellow working helmet and reflecting safety vest, full body shot in front of solar panels, award winning photography 8K, depth of field, hyper detailed, hyper realistic” 

Het eerste beeld is niet geschikt omdat je de achterkant van de mannen ziet. Het tweede beeld is ook niet wat we zoeken omdat de mannen mutsen onder de helmen dragen (en dat is waarschijnlijk niet in lijn met de voorschriften). Het derde beeld laat maar twee mannen zien en op het vierde beeld lijkt het alsof het een drieling betreft.  

Na wat pogingen en (subtiele) aanpassingen van de prompt werden onderstaande beelden gerealiseerd. 

“3 technicians, stockphoto, in front of solar panels, outside, caucasian men, looking at camera, full body shot, wearing safety vests --no watermarks --ar 3:2”

Bovenstaande afbeeldingen komen meer in de richting van het beeld dat we zochten, maar nog steeds te veel ’dezelfde soort’ mannen. Weinig diversiteit.  

Omdat de drie verschillende typen installateurs met eigen karakter zo belangrijk waren voor de afbeeldingen, hebben we Midjourney 3 losse afbeeldingen laten generen van drie verschillende personen.  

Deze drie losse afbeeldingen hebben we uiteindelijk bij elkaar geplaatst in één afbeelding. Met nog een klein beetje beeldbewerking in Photoshop is er uiteindelijk onderstaande key-visual voor de campagne uitgekomen.

Door het gebruik van AI hebben we namelijk in een korte tijd een beeld gecreëerd wat in een fotoshoot veel duurder en tijdrovender zou zijn geweest. En met stockfotografie hadden we waarschijnlijk niet zo snel (of nooit) iets kunnen vinden wat overeenkwam met onze specifieke zoekopdracht.  

Generated AI; fan of niet? 

Onze conclusie is dan ook dat wij enthousiast zijn over het gebruik van AI-tools voor het genereren van afbeeldingen. Het is en blijft natuurlijk afhankelijk per klant of het wel of niet interessant is om te gebruiken. Soms is een fotoshoot of stockbeeld nog steeds de beste keus, maar generated AI is ook zeker een optie voor het ontwikkelen van steengoede afbeeldingen voor campagnes!  

Generative AI voor video 

Video's consumeren is gemakkelijk, goede video's produceren is dat niet. Video's produceren is namelijk écht een vak apart. Het samenstellen van een script, het maken of bewerken van beeldmateriaal en het uitwerken tot in perfectie kost tijd en vakmanschap. Met generative AI voor videocreatie wordt videoproductie ineens een stuk aantrekkelijker. Wij delen onze kennis over AI-tools voor videoproductie.

Opus Clip AI 

Een van die AI-tools waarmee je video's kunt creëren is Opus Clip AI. Opus Clip AI gebruikt geavanceerde AI om lange video’s te analyseren en daarvan kortere video's te maken, die je vervolgens kunt gebruiken voor bijvoorbeeld YouTube shorts, Instagram posts, Facebook en andere kanalen. 

De eerste stap in het productieproces is het uploaden van je beeldmateriaal. Opus Clip knipt vervolgens je lange video's op in korte video's en zorgt ervoor dat elke samengestelde clip een intro heeft. Deze intro's zorgen ervoor dat je de kijker meteen de eerste paar seconde kan vasthouden zodat de kans groter is dat ze de gehele video bekijken. Het verwijdert vervolgens alle delen die niet geschikt zijn, herschikt clips indien nodig, zorgt ervoor dat de korte video samenhangend is en de video eindigt altijd met een sterke oproep tot actie (CTA). Al met al zorgt Opus Clip AI voor de ideale video die vervolgens ingezet kan worden voor marketingdoeleinden.  

De voordelen van Opus Clip 

Wij steken niet onder stoelen of banken dat wij fan zijn van Opus Clip. Waarom? Opus Clip biedt verschillende functies waardoor ze zich onderscheiden van andere videobewerkingssoftware. Enkele van deze onderscheidende functies zijn: 

  • AI Curation (ClipGenius™): Opus Clip's AI analyseert je video om de meest boeiende hooks te identificeren, haalt relevante hoogtepunten uit verschillende delen van je video en herschikt ze in samenhangende virale korte video's. 

  • AI Virality Score™: de AI van Opus Clip genereert automatisch een score om het viraliteitspotentieel van elke korte clip te tonen. De score is gebaseerd op AI's analyse van duizenden video's die viral zijn gegaan. 

  • AI Face Tracking: de voorspellende AI van Opus Clip analyseert bewegende gezichten en zorgt ervoor dat het gezicht van de persoon in beeld altijd in het midden van het videoframe staan. 

  • AI-trefwoordmarkering: de AI van Opus Clip analyseert uw video-onderschriften en markeert de meest waardevolle zoekwoorden. Gemarkeerde zoekwoorden verhogen de kijktijd van video's gemiddeld met 65%. 

  • AI Emoji Generator: Opus Clip's AI analyseert je video en voegt automatisch relevante emoji's toe. 

Het gebruiken van AI voor videocreatie staat nog in de kinderschoenen, maar de snelheid waarmee het zich ontwikkeld gaat razendsnel. Opus AI is niet de enige aanbieder van videocreatie met behulp van AI. Kijk ook eens naar RunWay, een tool waarmee je kunt spelen met verschillende AI-generated achtergronden. 

Conclusie 

Van het creëren van afbeeldingen met Midjourney, het maken van meerdere assets met AdCreative.ai, het maken van te gekke video’s met RunWay of van tekst naar video of van video naar tekst. Je kunt zelfs je eigen Large Language Models ontwikkelen en het algoritme voeden met jouw eigen data. AI ontwikkelt zich in raptempo. Elke week komen er wel nieuwe AI-tools bij en de bestaande AI-tools leren dagelijks bij en worden steeds kwalitatiever. De uitdaging voor ons als marketeers en designers is het benutten van de mogelijkheden van AI, zonder onze creativiteit en kritische blik te verliezen. We kunnen ons laten inspireren en helpen door AI, maar uiteindelijk is het stukje menselijkheid cruciaal voor het bedenken en ontwikkelen van die ene topcampagne. 

Wil je samen met ons aan de slag met AI?

Dat kan! Wij dompelen ons graag onder in de wereld van AI-tools om samen met jou het ideale campagnebeeld of video te realiseren. Neem contact op met ons en samen ontdekken we de mogelijkheden van AI!

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Neem direct contact op

Altijd open voor contact

Je kunt Jeroen Valkenburg altijd whatsappen of bellen via 06 535 870 19, ook 's avonds of in het weekend. Hij is onze digital strategy consultant en hoort graag van je.

Loop voorop, volg ons

Voor nieuws, updates en insider tips volg je ons op social media.

Kom ons bezoeken in Eindhoven

Vonderweg 22 (2e verdieping)
5616 RM Eindhoven
T +31 (0)40 285 15 25
hallo@partout.nl

we open digital