Een slimme Hexon-koppeling voor Van Roosmalen

Robin Verheggen
Robin Verheggen
Robin Verheggen | Blog | 25 augustus 2021
Blog | 25 augustus 2021

Eind vorig jaar werden we benaderd door Van Roosmalen, Volvo-dealer in Noord-Brabant, met een interessante opdracht; een nieuwe website mét een koppeling naar hun voorraadsysteem. Een toffe uitdaging voor onze experts. Er is gekozen voor een CMS in Typo3 en voor de voorraadkoppeling is er een Hexon-koppeling gemaakt. Hexon is hét systeem als het gaat om voorraadbeheer van autobedrijven.  

Wat is Hexon?  

Hexon is een bedrijf dat ICT-diensten levert aan de automotive branche. Een belangrijk onderdeel van de Hexon-dienst is een voorraadmodule waarmee snel en eenvoudig nieuwe of gebruikte auto's kunnen worden beheerd. Binnen deze voorraadmodule hebben zij verschillende koppelingen met andere systemen, zoals Gaspedaal.nl en andere occasionsites. Zo is er ook de koppeling ‘Doorlinken voorraad’. Daarmee is het mogelijk om de voorraad te linken aan een eigen website.  

Deze koppeling kan op twee manieren werken: bulk koppeling of incrementeel. Bij de bulk koppeling wordt op een vast moment in één keer alle voorraad gesynchroniseerd, terwijl de incrementele koppeling dit vrijwel realtime doorstuurt. Als er een wijziging wordt aangebracht aan een occasion via de Hexon sofware, is dit binnen vijftien minuten terug te zien op de website. Dit gaat dan om zowel het toevoegen van nieuwe voertuigen, wijzigingen en/of het verwijderen van bestaande voertuigen.  

Partout heeft een koppeling gemaakt binnen Typo3 met de incrementele koppeling van Hexon. Hiermee wordt realtime de autovoorraad gesynchroniseerd met de website van Van Roosmalen.   

Inventariseren, ontwerpen en bedenken  

Vanuit Hexon is er uitgebreide documentatie en voorbeeldcode beschikbaar om developers op weg te helpen. Allereerst is gekeken welke data er nodig was en hoe we deze uit de koppeling konden halen. Vervolgens is er een begrijpelijke variant gemaakt van het datamodel en gekoppeld aan de data zoals deze beschikbaar is binnen Hexon.  

Tijdens deze eerste stappen in het maakproces zijn eventuele uitzonderingen nog niet meegenomen. Denk hierbij aan innovatieve ideeën van een klant die meer wil doen met hun data dan alleen maar een catalogus tonen. Vanuit de XML-data, die door Hexon wordt aangeboden, is het mogelijk om extra velden toe te voegen aan het datamodel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een leasebedrag per maand of een actielabel.   

Typo3 met eigen content elementen  

Een van de grootste pluspunten van Typo3 is de flexibiliteit van het systeem en de mogelijkheid om eenvoudig uit te breiden. Het is een CMS wat gebruik maakt van onderdelen van het Symfony-framework. Daardoor is het CMS volledig aan te passen naar de wensen van de klant, net als de data en de database.  

Aangezien de data van Hexon via een XML-post wordt gestuurd, is er voor Van Roosmalen gekozen om een losse extensie te ontwikkelen. In deze extensie is er een eigen endpoint gerealiseerd die de occasions vanuit Hexon verwerkt in de Typo3 database. Doordat eerder in het proces de wensen van de klant in kaart zijn gebracht met betrekking tot het uitbreiden van de data, kan het endpoint hier ook worden verrijkt. Daarnaast zijn er enkele content elementen ontwikkeld die gebruik maken van de data die eerder in het proces in de database is opgeslagen. Denk hierbij aan een occasion-slider en een occasion-overzicht, waarin voorselecties kunnen plaatsvinden om daarna een filter op te bouwen. 

Technische uitdaging  

Het was voor Robin, een van onze developers, een leuke, technische uitdaging. Met zijn passie voor auto’s was hij de aangewezen expert binnen Partout om de technische verantwoordelijkheid te dragen voor dit project. “Het was mijn eerste serieuze kennismaking met de backend van Typo3. Hiervoor had ik wel al wat gedaan in de Typo3-backend, maar zo diep in de code als hier, dat was voor het eerst. In een korte tijd heb ik dan ook veel geleerd over Typo3 en in de projecten die volgden heb ik die kennis kunnen toepassen om efficiënt te kunnen werken. Ik hoop dat er nog meer van dit soort koppelingen gebouwd gaan worden in de toekomst.”  

Zit je met een soortgelijk technisch vraagstuk en zoek je de expert om je probleem op te lossen? Neem dan zeker contact op met Partout, wij helpen je graag vooruit. 

Wij zijn altijd op zoek naar gemotiveerde, nieuwe collega's om het technische team te versterken. Ben jij een developer en ga je een uitdaging niet uit de weg? Kijk dan eens bij onze vacatures.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Neem direct contact op

Altijd open voor contact

Je kunt Jeroen Valkenburg altijd whatsappen of bellen via 06 535 870 19, ook 's avonds of in het weekend. Hij is onze digital strategy consultant en hoort graag van je.

Loop voorop, volg ons

Voor nieuws, updates en insider tips volg je ons op social media.

Kom ons bezoeken in Eindhoven

Vonderweg 22 (2e verdieping)
5616 RM Eindhoven
T +31 (0)40 285 15 25
hallo@partout.nl

we open digital