De rol van AI in moderne SEO-Strategieën

Evie van Rooij
Evie van Rooij
Evie van Rooij | Blog | 20 min leestijd | 9 november 2023
Blog | 20 min leestijd | 9 november 2023

Het gebruik van Artificial Intelligence (AI) is in opkomst en wordt al veelvuldig gebruikt in verschillende branches en vakgebieden. Voor developers is het bijvoorbeeld niet vreemd om de hulp van AI in te schakelen om foutjes in geschreven code te ontdekken of om nieuwe code te schrijven. Maar ook marketeers weten steeds beter hoe ze AI kunnen gebruiken. Zelf schakel ik de hulp van AI ook regelmatig in voor verschillende SEO-taken. AI kan je leven als SEO-specialist namelijk echt makkelijker en sneller maken. In dit artikel vertel ik je er graag meer over!

Google & AI

Als SEO-specialist werk je voor een overgroot deel van je taken met Google en laat Google nou al járen gebruikmaken van AI. Google gebruikt niet alleen verschillende AI toepassingen in het search-algoritme, maar ook in Google ads wordt flink gebruik gemaakt van AI. Want waarom niet? Als AI voor betere (of even goede) resultaten kan zorgen, zou je wel gek zijn als je er geen gebruik van maakt. Een paar AI toepassingen van Google die interessant zijn om te kennen als SEO-specialist.

RankBrain

RankBrain was de eerste toepassing van AI in Search, in de vorm van Machine Learning. Al jaren deelt Google dat (nog steeds) 15% van alle zoekopdrachten nog nooit eerder op die manier of met die woordencombinatie is gebruikt. Dit komt er dus op neer dat jaarlijks 15% van de zoekopdrachten nieuw zijn voor Google. RankBrain is de oplossing van Google om deze zoekopdrachten toch met de juiste zoekresultaten te matchen, middels Machine Learning.

Doordat RankBrain naar de losse entities in de zoekopdracht kijkt, en het verband hiertussen, kan Google tóch de zoekintentie achterhalen en het juiste zoekresultaat laten zien. Ookal is deze unieke reeks aan zoektermen niet eerder gebruikt. Dit was binnen Search echt een revolutionaire ontwikkeling. Voorheen testte Google met het laten zien van verschillende zoekresultaten en pas op basis van de resultaten daarvan, konden de zoekresultaten worden verbeterd. Met de komst van RankBrain was dat probleem opgelost. Wil je meer weten over RankBrain? In dit artikel wordt RankBrain tot in de details uitgelegd.

Natural Language Processing (NLP)

NLP gebruikt AI om door middel van Machine Learning tekst en data te kunnen interpreteren. Simpel gezegd; NLP begrijpt door het gebruik van AI hoe mensen spreken en schrijven. NLP is bijvoorbeeld ook een belangrijk hulpmiddel voor Google om spraakgestuurde zoekopdrachten en long tail zoektermen te begrijpen. Het kan daarnaast verbanden leggen tussen verschillende woorden en koppelwoorden, zodat Google begrijpt dat 'pizza bestellen in Eindhoven' anders is dan 'pizza bestellen buiten Eindhoven'. Ook kan Google, dankzij NLP, taal interpreteren om sentiment te herkennen. Je kunt je vast voorstellen dat dit binnen Search ook een flinke stap was in het verbeteren van de zoekresultaten.

SpamBrain

De naam zegt het al, Google SpamBrain helpt Google met het bestrijden van spammy zoekresultaten. En het werkt. Google signaleerde dat er 500% meer spam sites gedetecteerd werden dan het jaar voordat SpamBrain werd gebruikt. En dat is voor de gebruikers natuurlijk goed nieuws! En voor ons, SEO-Specialisten ook. Want je wil met jouw kwalitatieve content natuurlijk niet onder doen voor spammy websites. Maar wat valt er dan precies onder spam of spammy content? Denk daarbij bijvoorbeeld aan:

 • Gescrapete content: Content die 1-op-1 van andere website wordt gescraped en zonder toegevoegde waarde wordt doorgeplaatst;
 • Automatisch gegenereerde content: Google is in principe niet tegen AI geproduceerde content (daarover later meer), maar wel als dit lage kwaliteit en onleesbare automatisch gegenereerde content is;
 • Keyword stuffing: Content met meer zoekwoorden dan natuurlijke tekst. Dit is content die enkel gemaakt is om te ranken in Google door overmatig gebruik van zoekwoorden;
 • Lage kwaliteit affiliate-websites: In principe is er niets mis met affiliate websites, maar wel als deze niets toevoegen, maar enkel een gateway zijn naar de verkoopkanalen om geld op te strijken;
 • User Generated Content (UGC): Ook met UGC is niets mis, kwalitatieve opmerkingen en input kunnen juist als waardevol gezien worden. Maar over het algemeen worden forums misbruikt voor de verkeerde doeleinden en voegt het niets toe aan de kwaliteit van de content;
 • Desinformatie: Google vecht al lang om desinformatie uit de zoekresultaten te weren. Pagina's met onjuiste informatie worden dan ook als spam gecategoriseerd.

Google's SGE (in Bèta)

Met SGE (Search Generative Experience) gaat Google nog even een stapje verder. SGE is hét antwoord van Google op Bing's integratie van ChatGPT. Met SGE wordt er een AI-gegenereerd antwoord geformuleerd dat boven de zoekresultaten getoond wordt. In deze omgeving kun je de AI van Google (Bard) vervolgvragen stellen om zo tot het gewenste antwoord te komen. Met Google's SGE kun je vragen stellen om informatie over een bepaald onderwerp te vinden, je kunt onderzoeken welk product het beste op jouw wensen aansluit en tegenwoordig kun je zelfs afbeeldingen genereren met SGE. Wil je meer weten over Google's SGE? Dit artikel legt je er alles over uit.

De integratie van AI gestuurde chatbots luidt een nieuw tijdperk in het zoeklandschap in. Zowel Bing als Google (overall de 2 grootste zoekmachines) maken hier al gebruik van. Een ontwikkeling die nog moet laten zien wat dit voor de SEO wereld betekent.

Waarom is AI dan nog niet volledig geïntegreerd in het werk van SEO-Specialist?

Met een zoekmachine die bijna volledig draait op AI, is het best gek dat degenen die ervoor moeten zorgen dat merken goed vindbaar zijn ín die AI gestuurd zoekmachines, AI nog niet 100% omarmen. Ongeveer de helft van de SEO-specialisten (wereldwijd) geeft aan AI te gebruiken in hun dagelijks werk. En dan ook nog maar voor een beperkt aantal taken. Een gemiste kans als je het mij vraagt, en als je het Google vraagt ook.

AI kun je natuurlijk in verschillende processen van je werk gebruiken. Maar een voor de hand liggende toepassing is het door AI laten genereren van content. Google was hier in eerste instantie geen voorstander van, maar heeft hun standpunt aangepast naar 'zolang het maar goede content is'. Ze blijven dus eigenlijk bij hun 'quality content' standpunt. En gelijk hebben ze, want (deels) door AI gegenereerde content hoeft helemaal niet slecht te zijn. Dit zegt Google er zelf over.

Hoe kun je AI dan inzetten voor je SEO werkzaamheden?

Je kunt AI bij ongeveer al je SEO taken inzetten. Of je nou inspiratie zoekt voor een goed artikel, wil weten wat je kunt doen om je concurrentie in te halen of wanneer je een structured data script wil schrijven. In onderstaande alinea's geef ik je wat handige tips hoe AI je werk makkelijker kan maken. Ik geef je wel graag de kanttekening mee dat je nooit blindelings moet vertrouwen op AI. Gebruik altijd je eigen verstand (klopt de info die je krijgt wel?) en check bijvoorbeeld ook of de copy wel correct geschreven is.

Zoekwoordonderzoek doen

Één van de meest voorkomende taken als SEO-specialist is denk ik wel het doen van zoekwoordonderzoek. Een goed zoekwoordonderzoek is namelijk de basis van elke SEO-strategie. Gelukkig kan AI je daar bij helpen. Er zijn verschillende tools op de markt die gespecialiseerd zijn in het aandragen van zoekwoordideeën op basis van jouw input waarbij ze bijv. kijken naar Google's autocomplete, entities en People Also Ask. Een aantal handige AI tools voor zoekwoordonderzoek:

Topic analyses en content ideeën genereren

Heb je met behulp van AI je zoekwoordanalyse afgerond? Dan is het tijd om het contentplan te maken en de topics te bepalen. Ook daar kun je de hulp van AI bij inschakelen. Vraag je AI welke topics bij je zoekwoorden passen en hoe je hier de juiste topic clusters van kunt maken om voor te optimaliseren. Welke pagina's moet je maken om een topic volledig te dekken? Een aantal handige tools die je hiervoor kunt gebruiken:

Inspiratie voor unieke invalshoeken

Als je de topics en het contentplan hebt bepaald, kun je gaan brainstormen voor een interessante invalshoek van je artikelen. Het liefst heb je namelijk iets nieuws te bieden ten opzichte van de concurrenten. AI kan je helpen bij het bepalen van de inhoud en de invalshoek. Deze handige AI tools kun je daarvoor gebruiken:

Pagina outlines maken

Heb je de invalshoek van je artikel bepaald en weet je wat je wil vertellen? Dan kun je de outline van de pagina maken en AI om hulp vragen bij het bedenken van je title, description en headers. Omschrijf waar de pagina over gaat en vraag AI om een passende meta-title te bedenken. Geef daarbij ook het maximaal aantal tekens (60) mee en het belangrijkste zoekwoord. Geef vervolgens andere belangrijke zoekwoorden mee en vraag welke headers/alinea's passend zijn bij een dergelijk artikel. Na het schrijven van het artikel kun je vragen om een korte samenvatting die je kunt gebruiken als meta-description (max 160 tekens). Via AI kun je ook de belangrijkste vragen rondom een thema in kaart brengen, vraag hier ook input voor aan je AI. De volgende tools zou je hiervoor kunnen gebruiken:

Unieke afbeeldingen creëren

Een goed artikel bevat passende afbeeldingen die in de context van het artikel passen. In plaats van Shutterstock afbeeldingen te gebruiken, kun je ook unieke afbeeldingen voor bij je artikel laten maken door AI. Met een tekst prompt vertel je wat er op de afbeelding moet staan en in welke stijl deze moet zijn. Is de afbeelding niet naar wens, vertel dan hoe je deze anders wil en de AI maakt een nieuwe voor je. Handige tools die je hiervoor kunt gebruiken:

Unieke video's maken

Wat je voor afbeeldingen kunt doen, kun je ook voor video doen. Het maken van afbeeldingen is via AI wel makkelijker dan het maken van een goede video. Toch zijn daar al wel leuke mogelijkheden in. Geef bijvoorbeeld wat afbeeldingen als input en vraag of AI hier een video van wil maken, of experimenteer zelf even om de mogelijkheden te ontdekken! Deze tools kun je daarvoor gebruiken:

We hebben een blog geschreven over de rol van AI in het creëren van video's en afbeeldingen. Lees het blog hier. 

Artikelen en zoekwoordanalyses vertalen

Heb je een goede SEO pagina voor de Nederlandse taal opgesteld, maar wil je deze vertalen naar het Duits of Engels. Ook daar kan AI je bij helpen. Vraag om de pagina te vertalen en geef ook de belangrijkste zoekwoorden in die taal mee zodat de AI deze in de copy kan verwerken. De volgende AI tools kun je gebruiken voor het vertalen van je teksten:

Structured Data scripts schrijven

Is je pagina compleet en is deze goed vertaald? Dan kun je de pagina verrijken met structured data. Gelukkig hoef je deze scripts niet zelf te schrijven. Zet AI aan het werk en laat het de structured data scripts opstellen op basis van de informatie die jij als input geeft. Check je structured data script vervolgens met de testing tool van Google zodat je weet dat je script helemaal klopt. Deze tools kunnen je helpen bij het opstellen van je structured data scripts:

On-page optimalisatie adviezen

Je pagina staat, maar je merkt dat de resultaten toch wat tegenvallen of zelfs helemaal uitblijven. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Vraag AI om extra on-page optimalisatie adviezen. Vraag bijvoorbeeld wat je kunt doen om je pagina te optimaliseren zodat je beter gaat ranken dan de concurrentie. Hierbij kan AI adviezen geven op basis van technische verbeterpunten, maar bijvoorbeeld ook om je interne links te optimaliseren of je content uit te breiden. Wil je een wat ouder artikel updaten? Ook daar kan AI je bij helpen. Geef als input de huidige copy en vraag hoe je dit artikel kunt uitbreiden zodat het meer up to date is. Deze tools zijn daar handig voor:

Linkbuilding kansen in kaart brengen

Wil je je nieuwe pagina's extra promoten door linkbuilding in te zetten? Gebruik AI dan om kansen voor je in kaart te brengen. Verschillende tools kunnen verschillende analyses draaien en op basis daarvan adviezen geven welke websites je kunt benaderen voor slimme linkbuild-kansen. Dit zijn handige tools om je daarbij te helpen:

Technische SEO-Audit

Je artikelen zijn af en volledig geoptimaliseerd. Tijd om te kijken wat je nog kunt verbeteren aan de algehele technische staat van je website. Met behulp van AI kun je checken of je alle technische checks hebt gedaan of dat er nog punten zijn die extra aandacht nodig hebben. Ook zijn er verschillende tools om technische errors uit te draaien, ook dit is een vorm van AI. Kom je een bepaald probleem tegen en wil je een developer briefen om dit probleem op te lossen? Vraag AI dan om hulp bij het opstellen van de briefing. Deze tools kun je daarvoor gebruiken:

Dataverwerking en rapporteren

Als je hulp nodig hebt bij het verwerken en rapporteren van verschillende datasets is AI de uitkomst! Exporteer bijvoorbeeld data uit verschillende tools zoals Google Analytics 4 of Google Search Console en schakel de hulp van AI in voor het visualiseren van je data. Op deze manier kun je verschillende visualisaties testen en bepalen welke de data het beste presenteert, zonder dat je hier zelf heel veel tijd aan kwijt bent. Ik gebruik AI ook vaak als helpdesk als ik in Excel werk. Zo kun je bijvoorbeeld vragen of je formule klopt, of je kunt vragen welke formule je het beste kunt gebruiken om bepaalde data te verwerken. Deze tools kun je hiervoor gebruiken:

Automatiseren van processen

Laat AI je assisteren bij het automatiseren van bepaalde processen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het automatisch schrijven van je afbeelding alt-tags, optimaliseren van je evergreen content of het updaten van je meta descriptions. Maar je kunt bijvoorbeeld ook je zoekwoordonderzoek, dataverwerking of dashboarding automatiseren. Deze tools kun je daarvoor gebruiken:

Beste AI Tools voor SEO-Specialisten

Hierboven heb ik je al een overzicht gegeven van taken die je kunt uitvoeren met behulp van AI en welke AI tools je daarvoor kunt inzetten. Toch zet ik graag ook nog de beste AI tools voor SEO-Specialisten op een rijtje. Deze tools kunnen je helpen bij meerdere van de bovenstaande taken.

CoPilot van BrightEdge of Jasper AI

CoPilot is een AI integratie van BrightEdge en helpt je bij verschillende SEO taken. Een andere tool, Jasper AI, kun je eigenlijk voor dezelfde taken gebruiken. Hieronder is een overzicht van alle werkzaamheden waarbij CoPilot of Jasper AI mee kan helpen:

 • Zoekwoordonderzoek: De tool kan waardevol zijn voor uitgebreid zoekwoordonderzoek, waarbij niet alleen relevante zoekwoorden worden gevonden, maar ook inzicht wordt geboden in zoekvolumes, concurrentie en trends.
 • Contentcreatie: Jasper AI kan helpen bij het snel genereren van SEO-geoptimaliseerde content. Dit omvat blogposts, webpagina's, en artikelideeën die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines.
 • Zoekwoordinvoeging: De tool kan zoekwoorden op een natuurlijke manier in bestaande teksten verwerken. Dit helpt om content te creëren die zowel voor gebruikers als zoekmachines relevant en aantrekkelijk is.
 • Titels en Meta Beschrijvingen: Het creëren van pakkende titels en meta-descriptions die zoekwoorden bevatten en gebruikers aansporen tot actie, kan worden geautomatiseerd met Jasper AI.
 • Contentherstructurering: Jasper AI kan worden gebruikt om bestaande content te herstructureren, opnieuw te formuleren of te updaten, waardoor het frisser en relevanter wordt voor zowel zoekmachines als gebruikers.
 • Ideeëngeneratie: Het bedenken van nieuwe onderwerpen voor content kan een uitdaging zijn. Jasper AI kan helpen bij het genereren van ideeën die relevant zijn voor de doelgroep en voor zoekmachines.
 • Verbetering van de Leesbaarheid: De tool kan helpen de leesbaarheid van content te verbeteren, wat een positieve impact heeft op gebruikerservaring en SEO.
 • Geoptimaliseerde Antwoorden voor Featured Snippets: Jasper AI kan helpen bij het formuleren van beknopte, informatieve antwoorden die geschikt zijn voor 'featured snippets' in zoekresultaten.
 • Meertalige Contentcreatie: Voor bedrijven die op meerdere markten actief zijn, kan Jasper AI content genereren in verschillende talen.
 • Analyse en Aanpassing van Tone of Voice: De tool kan ook helpen bij het aanpassen van de tone-of-voice van de content zodat je content altijd bij jouw bedrijf past.
 • Contentoptimalisatie: CoPilot of Jasper AI kan helpen bij het identificeren van kansen voor contentoptimalisatie door suggesties te doen voor verbeteringen op basis van de huidige prestaties. Dit kan inhouden dat er advies wordt gegeven over zoekwoordgebruik, contentstructuur, en de relevantie van onderwerpen
 • Concurrentieanalyse: Jasper AI of CoPilot kan gebruikt worden om de SEO-strategieën van concurrenten te analyseren. Dit kan inzicht geven in welke zoekwoorden zij targeten, hoe hun backlinkprofielen eruitzien, en welke content goed presteert.
 • Link Building: De tool kan ondersteunen bij het identificeren van potentiële linkbuilding-kansen door relevante en autoratieve websites in de branche te vinden.
 • Performance Tracking: Het monitoren van SEO-prestaties is essentieel. CoPilot of Jasper AI kan helpen bij het volgen van rankings, organisch verkeer, en andere belangrijke KPI's.
 • Gebruikerservaring Analyse: Het verbeteren van de gebruikerservaring op een website is cruciaal voor SEO. Jasper AI of CoPilot kan inzicht geven in hoe bezoekers met de site omgaan en aanbevelingen doen voor verbeteringen op basis van de gebruiksvriendelijkheid van de website.
 • Automatisering van Taken: Voor routinematige en tijdrovende SEO-taken kan de AI automatiseringsoplossingen bieden, denk bijvoorbeeld aan het doek van zoekwoordonderzoek, site-audits, backlinks analyses en rapportages.
 • Voorspellende Analyse: Door het gebruik van machine learning kan de tool helpen bij het voorspellen van toekomstige trends en veranderingen in de SEO-industrie, waardoor jij altijd op de hoogte bent en je klanten pro-actief kunt ondersteunen.
 • Contenttrends en Insights: De tool kan trends en inzichten bieden in wat goed presteert in jouw branche, waardoor je beter geïnformeerde beslissingen kunt nemen over de soorten content die je zou moeten produceren.

Andere tools die bovenstaande taken ook uit kunnen voeren zijn Munch en Surfer SEO. Een leuke extra functie van Surfer SEO is de Content Editor, die real-time optimalisatie adviezen geeft terwijl je schrijft!

ChatGPT

ChatGPT zorgde voor de grote doorbraak van AI voor het grote publiek. En niet onterecht, want ChatGPT is een goede oplossing bij al je vragen. Ik zou je wel adviseren om de betaalde versie aan te schaffen (ChatGPT-4), deze heeft namelijk in tegenstelling tot de gratis versie, live toegang tot het internet, waardoor de informatie up to date is. De informatie die de gratis ChatGPT-3 versie tot zijn beschikbaarheid heeft, is slechts up to date tot 2021. Deze taken kun je oppakken met ChatGPT:

 • Helpdesk bij Excel of Code vraagstukken: Kom je er niet helemaal uit met je code of excel formules? ChatGPT kan fouten voor je opsporen en geeft je ook de oplossing om je code of formule werkend te krijgen.
 • Content Creatie en Ideeën: ChatGPT kan helpen bij het genereren van ideeën voor blogposts, artikelen of webpagina's. Het kan ook helpen bij het schrijven van eerste concepten of het uitwerken van contentstructuren.
 • Zoekwoordonderzoek en -analyse: Hoewel ChatGPT niet directe toegang heeft tot zoekwoordgegevens, kan het je wel helpen bij het brainstormen over mogelijke zoekwoordcombinaties en bij het adviseren over zoekwoordstrategieën op basis van algemene SEO-principes.
 • SEO-vriendelijke Teksten: ChatGPT kan bestaande content herschrijven om het meer SEO-vriendelijk te maken, zonder de oorspronkelijke invalshoek teniet te doen.
 • Meta Descriptions en Titels: Het creëren van boeiende meta-descriptions en SEO-geoptimaliseerde titels of headers kan een tijdrovende taak zijn. ChatGPT kan helpen met het genereren van creatieve en relevante meta tags.
 • Antwoorden op veelgestelde vragen: ChatGPT kan helpen bij het formuleren van antwoorden op veelgestelde vragen (FAQ's) die zowel informatief als geoptimaliseerd zijn voor relevante zoekwoorden.
 • Linkbuilding Strategieën: ChatGPT kan advies geven over linkbuilding technieken en strategieën, hoewel de daadwerkelijke uitvoering hiervan wel door jezelf opgepakt moet worden.
 • SEO Audits: ChatGPT kan algemeen advies geven over waarnaar te zoeken in een SEO audit, zoals technische fouten, inhoudelijke verbeterpunten en gebruikerservaring issues.
 • SEO Trainingsmateriaal: Voor het opleiden van teams of het schrijven van educatief materiaal over SEO kan ChatGPT nuttig zijn bij het samenstellen van leermiddelen.
 • Ondersteuning bij Klantcommunicatie: ChatGPT kan helpen bij het formuleren van professionele communicatie met klanten, zoals het uitleggen van SEO-concepten of het rapporteren over campagnevoortgang.

We hebben ook een blog geschreven ChatGPT en copywriting. In dit blog geven we inzichten hoe onze copywriters ChatGPT gebruiken bij het maken van teksten. Lees het blog hier. 

NeuronWriter

NeuronWriter is een AI tool die volledig gericht is op het SEO optimaliseren van je content. Zoek je een tool die jouw SEO-content naar een hoger niveau kan tillen, dan is NeuronWriter erg geschikt. Voor deze taken kun je het gebruiken:

 • Content Optimalisatie: NeuronWriter helpt bij het optimaliseren van content voor zoekmachines. Het analyseert hoog rankende content van je concurrenten en biedt suggesties om je eigen content te verbeteren op basis van wat al goed presteert in de zoekresultaten.
 • Zoekwoordonderzoek: De tool biedt ondersteuning bij het vinden van relevante zoekwoorden en onderwerpen. Het suggereert niet alleen primaire zoekwoorden, maar ook gerelateerde termen en vragen die je kunt gebruiken om je content uit te breiden en te verrijken.
 • Contentstrategie en Planning: Met NeuronWriter kun je een effectieve contentstrategie ontwikkelen, inclusief het plannen van onderwerpen en sub-onderwerpen die relevant zijn voor je doelgroep. Erg geschikt dus als je bezig bent met het volledig uitwerken van verschillende topics.
 • SEO Audit van Content: De tool analyseert bestaande content en geeft aanbevelingen voor verbetering, zoals het toevoegen van specifieke zoekwoorden, het verhogen van de lengte van de content, of het verbeteren van de leesbaarheid.
 • Concurrentieanalyse: NeuronWriter kan gebruikt worden om de contentstrategieën van concurrenten te analyseren, waardoor je inzicht krijgt in wat zij doen en hoe je je eigen strategie kunt aanpassen om competitief te blijven.
 • Titel- en Meta-descriptions: De tool helpt bij het genereren van SEO-geoptimaliseerde titels en meta-descriptions die aantrekkelijk zijn voor zowel zoekmachines als potentiële bezoekers.
 • Gebruiksvriendelijkheid en Leesbaarheid: NeuronWriter biedt advies over het verbeteren van de gebruikerservaring en leesbaarheid van je content.
 • Voorspellende Analyse: Door het gebruik van AI kan NeuronWriter voorspellingen doen over welke strategieën het meest effectief kunnen zijn voor je content, gebaseerd op gegevensanalyse.
 • Rapportage en Analytics: De tool kan helpen bij het opstellen van rapporten over de prestaties van content, inclusief rankings, verkeer, en engagement metrics.
 • Meertalige SEO: Voor websites die in meerdere talen opereren, kan NeuronWriter ondersteuning bieden bij het optimaliseren van content in verschillende talen.

Pictory of Opus Clip

Pictory en Opus Clip zijn AI-gestuurde tools die vooral gericht zijn op het creëren en bewerken van visuele content, zoals video's en afbeeldingen. Als SEO-specialist kun je Pictory of Opus Clip gebruiken op de volgende manieren:

 • Videocontent Creatie: Pictory of Opus Clip maakt het mogelijk om snel en efficiënt hoogwaardige video's te creëren. Dit kan nuttig zijn voor het toevoegen van videocontent aan je website, wat kan bijdragen aan betere engagement en langere time-on page.
 • Video SEO: Door video's te maken die geoptimaliseerd zijn voor zoekmachines, kan Opus Clip of Pictory helpen bij het verbeteren van de algehele SEO-prestaties. Dit omvat het toevoegen van relevante titels, beschrijvingen en tags aan video's.
 • Omzetten van Blogposts naar Video's: Pictory of Opus Clip kan worden gebruikt om bestaande tekstuele content, zoals blogposts, te vertalen naar boeiende video's. Dit kan helpen om de content op meerdere platformen te delen en een breder publiek te bereiken. Ook kan de video aan je blogposts toegevoegd worden om deze te verrijken.
 • Verbetering van Social Media Aanwezigheid: Video's kunnen worden gebruikt op sociale media platforms om verkeer naar de website te leiden. Social reuring kan indirect bijdragen aan betere SEO posities en Social Media platformen kunnen an sich ook gezien worden als zoekmachines waarvoor je dus kunt optimaliseren.
 • Aanmaken van Video Snippets voor Featured Snippets: Met Pictory of Opus Clip kun je korte video-snippets maken die kunnen worden ingezet als 'featured snippets' in zoekmachineresultaten. Of zet ze bijvoorbeeld in voor YouTube Shorts zodat je ook in die zoekmachine beter vindbaar wordt.
 • Infographics en Afbeeldingen: Naast video's kan de AI worden gebruikt voor het creëren van infographics en afbeeldingen die kunnen webpagina's en blogposts kunnen verrijken. De content wordt visueel aantrekkelijker, video en afbeeldingen voegen extra context toe, wat kan zorgen voor mogelijk betere rankings.
 • Versnellen van Contentproductie: Door de gebruiksvriendelijke interface en AI-mogelijkheden kan Opus Clip of Pictory de tijd die nodig is om kwalitatief hoogwaardige visuele content te produceren, aanzienlijk verkorten.

Meer weten over Opus Clip? In dit artikel vertellen we je alles over het creëren van afbeeldingen en video met AI.

Midjourney of DALL-E

Midjourney en DALL-E zijn AI tools die je kunt gebruik voor het creëren van unieke afbeeldingen. Op basis van tekstuele prompts leg je uit wat je in de afbeelding wil zien, vervolgens gaat Midjourney of DALL-E voor je aan het werk. Niet helemaal tevreden? Ga dan door op je vorige prompt totdat de afbeelding precies aansluit op je wensen. Hier kun je de AI voor inzetten:

 • Visuele Content Creatie: Midjourney kan worden gebruikt om unieke en aantrekkelijke afbeeldingen te genereren voor websites en blogposts. Deze visuele elementen kunnen de betrokkenheid van gebruikers verhogen en de algehele aantrekkelijkheid van de content verbeteren.
 • Infographics en Data Visualisaties: Voor het overbrengen van complexe data of informatie kan Midjourney helpen bij het maken van infographics en data visualisaties. Dit maakt het voor gebruikers gemakkelijker om gegevens te begrijpen en kan de shareability van de content verhogen.
 • Creatie van Visuele Assets voor Link Building: Boeiende en unieke afbeeldingen kunnen linkbare assets worden die anderen willen delen of naar willen verwijzen, wat kan bijdragen aan link earning.
 • A/B Testen van Visuele Elementen: SEO-specialisten kunnen Midjourney gebruiken om verschillende visuele stijlen te testen in A/B-testen, om te zien welke het beste presteren. Deze afbeeldingen kun je gebruiken voor een betere vindbaarheid in Google Image Search, maar ook als bijdrage aan de rankings in de 'gewone' Google search.
 • Verrijking van Productpagina's: Voor e-commerce websites kan Midjourney helpen bij het creëren van unieke productafbeeldingen of visuals die de productbeschrijvingen aanvullen.

Meer weten over Midjourney? In dit artikel vertellen we je alles over het creëren van afbeeldingen met AI.

SEMRush

SEMRush is een SEO tool die waarschijnlijk bekend is onder alle SEO-Specialisten. Ik heb al verschillende SEO-tools uitgetest en SEMRush blijft wel favoriet. Je kunt er namelijk ontzettend veel mee. Desondanks vul ik SEMRush toch aan met andere tools die elk weer in iets anders gespecialeerd zijn. Dit kun je als SEO-Specialist met de AI van SEMRush:

 • Zoekwoordonderzoek: Identificeren van relevante zoekwoorden, inclusief zoekvolumes, keyword difficulty, en gerelateerde termen.
 • Concurrentieanalyse: Analyseren van de SEO-strategieën van concurrenten, inclusief hun zoekwoordgebruik en backlinkprofielen.
 • On-Page SEO: Analyseren en optimaliseren van de inhoud van webpagina's voor specifieke zoekwoorden.
 • Backlink Analyse: Onderzoeken van backlinkprofielen, inclusief het identificeren van nieuwe linkbuilding-kansen.
 • Site Audit: Identificeren van technische SEO-problemen op een website.
 • Rank Tracking: Volgen van de posities van zoekwoorden in zoekmachineresultaten.
 • Content Marketing: Ondersteuning bij het plannen en creëren van inhoud die aansluit bij zoekvragen.
 • Social Media Tracking: Analyseren van sociale media activiteiten en hun impact op SEO.
 • Traffic Analytics: Inzicht krijgen in webverkeer, zowel voor je eigen site als die van concurrenten.
 • SEO Writing Assistant: Assistentie bij het schrijven van SEO-vriendelijke content.

Tools als Ahrefs en MOZ hebben vergelijkbare functies als SEMRush. Ik denk dat het een kwestie van voorkeur is, maar al deze tools zijn vrij volledig in hun SEO-analyses.

De integratie van AI in SEO transformeert de manier waarop specialisten te werk gaan. AI-gestuurde tools zoals NeuronWriter, SEMrush en ChatGPT stellen SEO-experts in staat om efficiënter te werken; van zoekwoordonderzoek tot contentcreatie en technische audits. Deze evolutie benadrukt het belang voor SEO-specialisten om AI volledig te omarmen, waardoor we in staat zijn om effectief en competitief te blijven in een snel veranderende digitale omgeving.

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door AI. Wil jij ook met AI aan de slag, maar weet je nog niet zo goed waar je moet beginnen? Neem dan contact met ons op en we kijken samen hoe we jouw werk leuker, sneller en makkelijker kunnen maken.

Wat kunnen we voor jou betekenen?

Neem direct contact op

Altijd open voor contact

Je kunt Jeroen Valkenburg altijd whatsappen of bellen via 06 535 870 19, ook 's avonds of in het weekend. Hij is onze digital strategy consultant en hoort graag van je.

Loop voorop, volg ons

Voor nieuws, updates en insider tips volg je ons op social media.

Kom ons bezoeken in Eindhoven

Vonderweg 22 (2e verdieping)
5616 RM Eindhoven
T +31 (0)40 285 15 25
hallo@partout.nl

we open digital