Partout d.n.a.
Blog

Google+ de underdog in social media land

Geschreven door Ilona Mooren op 13 oktober 2014

In onze eerdere blogpost schreven we over ‘Starten met sociale media’. Bij sociale media wordt al snel aan Facebook en Twitter gedacht, maar bij deze netwerken houdt het zeker niet op. Google+ is misschien wel de underdog in social media land. Ondanks dat volgens een recent artikel Google misschien de stekker uit Google+ lijkt te trekken, groeit het sociale netwerk juist gestaag door. Zo verwacht SearchMetrics dat er vanaf 2016 op Google+ meer content wordt geplust (+1), dan dat er op Facebook wordt gedeeld.

Maar wat is nu precies de functie van Google Plus? Is het een Facebook variant en niet de moeite om in te zetten voor jouw business? Google+ is een onderdeel van de grootste zoekmachine en biedt mede daardoor mooie kansen voor online ondernemers. In deze blog zal ik een aantal functies en mogelijkheden van Google+ belichten en aangeven wat dit sociale netwerk nu juist de moeite waard maakt.

Kringen

google_inzet_circles

Google+ maakt gebruik van circles, oftewel kringen. Met kringen kun je zelf bepalen hoe je de mensen die je volgt categoriseert. Zo zijn er de standaard kringen “vrienden” en “familie”, maar het is ook mogelijk om zelf nieuwe circles aan te maken. Gebruikers kunnen je aan hun cirkel toevoegen en zij krijgen dan de content te zien, die je besluit met ze te delen. Aan de andere kant kunnen gebruikers ook hun eigen cirkels samenstellen, zodat ze precies de gewenste content te zien krijgen die aansluit bij hun interesses. Deze kringen zijn erg geschikt voor marketingdoeleinden. Als ze op de juiste manier worden ingezet, dan kan de content precies bij de juiste doelgroep worden afgeleverd. Bekijk meer uitleg over de functionaliteit van kringen in de volgende video.

Zoekmachineoptimalisatie

google_inzet_search

Google+ kan de positie van je website binnen Google verbeteren. Traditionele zoekmachineoptimalisatie speelt nog steeds een belangrijke rol, maar sociale media hebben tegenwoordig ook invloed op de vindbaarheid van een website. Als er interactie plaatsvindt op je Google+ account, geeft dit signalen aan Google af dat de inhoud interessant is. Dit zorgt voor een betere ranking van je content binnen Google. Uit een analyse van Searchmetrics in 2014 is namelijk gebleken dat de ‘+1′ van Google+ de belangrijkste rankingfactor is als het gaat om social signals.

Hangouts

Hangouts is een (video)chatplatform en een onderdeel van Google Plus en is geïntegreerd met Youtube. Youtube is na Google de grootste zoekmachine in de wereld en vanuit Hangouts kan er live naar Youtube gestreamd worden. Hierdoor krijg je een hogere positie in de zoekmachine van Youtube en ben je beter te vinden voor je klanten. Daarnaast is Hangouts uitermate geschikt om vertrouwen met je doelgroep op te bouwen. Als bedrijf kun je zo ondersteuning geven aan jouw klanten, webinars geven en online events opzetten.

Knowledge graph

google_inzet_knowledgegraph

De knowlegde graph brengt onder andere feiten van mensen, bedrijven en plaatsen in kaart en verbindt deze met elkaar. De kenniskaart is ook zichtbaar als je bijvoorbeeld zoekt naar het weer, een uitslag van een voetbalwedstrijd of een tijdstip. Als gebruiker krijg je het weerbericht of een beschrijving van een persoon of bedrijf meteen in de zoekresultaten te zien. Google haalt de informatie voor de knowledge graph uit verschillende bronnen, zoals Google+ en Wikipedia. Het inzetten van Google+ is dus een middel om in de knowlegde graph te kunnen verschijnen. Het is gemakkelijk om op Google+ een bedrijfsbeschrijving te geven en een bijkomend voordeel is dat Google+ validiteit voor je bedrijf oplevert binnen Google. Koppel je zakelijke Google+ account aan je website en zorg voor zo veel mogelijk volgers. Het flinke aantal volgers dat je nodig hebt om hierin te kunnen verschijnen, is helaas niet bekend.

Google+ is veel meer dan gewoon een sociaal netwerk. Het is een mooi marketinginstrument en wij raden dan ook zeker aan om Google+ te gebruiken om een merk of onderneming duidelijker op de kaart te zetten. Een account op Google Plus heeft een gunstig effect op de positie van een website en met de unieke functies zoals Hangouts en de kringen kun je zeer gericht de gewenste doelgroep bereiken. Underdog of niet, Google+ wordt steeds populairder. Maak daarom vandaag nog een bedrijfsaccount aan en blijf de concurrentie een stapje voor.

Meer weten over Google+?

+31 (0)40 285 15 25 ilona@partout.nl
7Vacatures open!